Az ésszerű táplálkozás alapelvei

Talán a táplálkozástudomány (dietetika) területe az a része a természetes gyógymódoknak,
ahol napjainkban a legnagyobb káosz tapasztalható.

Különböző szakemberek sokan egymásnak teljesen ellentmondó nézeteket vallanak.
Csak néhányat említek:
--a tej élet-erő-egészség <==> a tej okozza az allergiás tünetek nagy részét
--fontos a fehérjedús táplálkozás (csak az állati fehérjék teljesértékűek) <==> az állati fehérjék tehetők felelőssé a degeneratív betegségek nagy többségéért
--a cékla fontos a rák megelőzésében <==> a cékla nitrátforrás--mérgezi a szervezetet

Feltehetjük a kérdést: Kinek higgyek? Mi az igazság? Ki tudja ezt megmondani?
Véleményem szerint az ember magának higgyen! (a szervezete, az egészségi állapota jelzi, mi a jó, mire van szükség)
Botorság lenne olyan étrendet megállapítani, ami minden embernek üdvös,
hiszen MINDEN EMBER KÜLÖN SZEMÉLYISÉG, másra van szüksége.
Úgy is mondhatnánk, gyakran ami egyik ember számára nagyon jól emészthető táplálék, a másik számára lehet hogy korántsem
vagy éppen allergiát okoz!

Természetesen léteznek ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK.
Ezzel kapcsolatban egyre inkább az a gondolat ölt testet, hogy RADIKÁLISAN VÁLTOZTATNI KELL étkezési szokásainkon.
Magyarország egészségügyi mutatói csapnivalóan rosszak.
A vezető helyek egyikét foglaljuk el sok betegség tekintetében (daganatos betegségek, érrendszeri betegségek: érelmeszesedés, magas vérnyomás, szívinfarktus, szélütés, visszérgyulladás),
az allergia is egyre gyakoribb (és akkor még csak a legnagyobb problémát okozó betegségeket említettük).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Egyre több szakember fogalmazza meg a következő alapelveket:

-VISSZA a TERMÉSZET(ES)HEZ!
-kivonat-élelmiszerek (pl. fehér liszt, fehér cukor) helyettTELJES ÉRTÉKŰ TÁPLÁLÉKok (lehetőleg minél kevesebb finomítás, feldolgozás)
-kevesebb állati zsiradék, több növényi (telítetlen) zsírsav
-helyes ételtársítás
-fontosak az étkezés körülményei is (nyugodt körülmények, nem 'gyors zabálás'--gyorsan 'betömök'/'bedobok' valamit)
-alapos rágás (1 régi kínai közmondás: Ételedet idd meg, italodat rágd meg!)
-lehetőleg kerüljük a túl hideg és a túl meleg ételek fogyasztását
-az ételek elkészítésénél részesítsük előnyben azokat a módszereket, amelyek csak kis mértékben károsítják a tápanyagokat (párolás, saját lében főzés, kevés zsiradékkal sütés)
-fogyasszunk MINDEN NAP NYERS ételeket!
-RENDSZERES MÉREGTELENÍTÉS (böjt, léböjt, nyerskúra...)
-önmagunk, szervezetünk igényeinek megfigyelése

A modern civilizációban élő ember JÓL TÁPLÁLT ÉHEZŐ (bár sokat eszik, mégsem jutnak be a szervezetébe a létfontosságú anyagok).

Sajnos termőtalajaink többsége az egyoldalú ipari termelés következtében tápanyagokban (főként vitaminok, ásványi anyagok) kizsigerelt, ezért sokszor szükség van táplálék-kiegészítők fogyasztására (különösen akkor igaz ez, ha valaki súlyosan beteg, és nem tud hozzájutni biológiailag értékes élelmiszerekhez!) (biotermesztés fontossága)
--> táplálék-kiegészítőkről bővebben